kjope_gitar

Noen råd om kjøp av gitar

Hva slags gitar som passer for deg er noe du finner ut etterhvert. Det kan ta år og dag før du finner «din» gitar. Her gjelder det å prøve ut.

Men i første omgang kan det være greit å satse på lettspilte standard plankegitarer. Kjøpe noe billig og brukbart først og dernest prøv ut gitarer etterhvert som du erfarer deg fram til og blir sikker på hva som passer for deg og hvilken lyd du er ute etter!

Et ikke uvanlig problem med gitarer er støy. Det kan være alt fra båndstøy, til egen-svingning eller skrurring eller rakling i visse frekvenser. Så når du har funnet deg en lettspilt gitar som du liker lyden av, så sjekk om det er noen av tone oppover gitarhalsen som gir støy. Og hvis det ikke finnes noen enkelt løsning på det - som at det skyldes båndstøy eller deler som ikke er skrudd ordentlig til - så bør du forsikre deg om at butikken kan fikser det eller har en annen gitar av samme merke uten de problemene, før du gjør noe kjøp.

Fender Stratocaster (strat) er noe av det bedre som begynnergitar. Du får dem billige og i svært god kvalitet for prisen. Du finner dem også i rimeligere varianter (Squier og andre merker produsert i Asia) som fordi de er masseproduseres i så store antall og fordi det er så testet og utprøvde konstruksjoner er det mulig å produsere høy kvalitet til en rimelig penge. Plankegitarer av typen Les Paul er tyngre og ofte dyrere, kanskje ikke fullt så lett å spille på, og har en litt annen klang. Og det finnes en drøss andre merker. Så hva du vil trives best med må du rett og slett test ut. Ta deg noen turer i en god gitarbutikk, og ta deg tid til å prøve litt av hvert.

Det er viktig for nybegynner å være klar over at det er stor forskjell på hvor lettspilte gitarer er. Og for nybegynnere er det viktig å finne en gitar det er superlett å spille på. Gjerne en velkonstruert gitar med ekstra tynne strenger, som er godt satt opp. Få gjerne butikken til å sette den opp slik at den blir ekstra lett å spille på, og at den er godt intonert.

Når du skal vurdere hvor lettspilt en gitar er, er det mange forhold som det vil ta deg tid å finne ut av og få oversikt over, som

 1. Hvor godt er gitaren satt opp. Det er vel anvendte penger å få gitaren satt opp og justert. Dyrere gitarer er gjerne perfekt satt opp for hånd fra fabrikk.
 2. Dette forholdet kan også være bestemt av hvor solid og nøyaktig gitaren bygd og konstruert fra fabrikk, og hvor avansert tekniske løsninger fabrikken har lagt seg på.
 3. Halsen, hvor glatt er den? Hvor lett det er å bevege venstre hånde opp og ned gitarhalsen? Er det noe som stikker ut?
 4. Hvor godt den passer til dine hender og fingre når det gjelder selve halsens tykkelse, vidde (nut width), halsprofil, gripebrettets radius, skalalengde og strengavstand.
 5. Hvordan gripebrettet buer (gripebrettets radius) eller om det er helt plant og rett, og hva som passer best for deg, der.
 6. Hvor rett er gitarhalsen og hvor jevnt slipt båndene er, hvis du sikter nedover halsen fra stolen og langs halsen nedover til gitarhodet, der strengene er festet på kassa.
 7. Strenghøyden (kalles action, og med det menes avstanden fra strengene til båndene).
 8. Båndhøyden. Høyere bånd (jumbofrets) kan være lettere, men ulempen er det fort kan lyde surt hvis du trykker strengene for hardt ned), med høye bånd. En annen fordel med høye bånd er at det (avhengig av formen på dine fingre) kan være lettere å ta barregrep. Enkelte ekstreme «shreddere» har ikke bare høye bånd, men har også «scallopert» / slipt ned treet i gripebrettet til en bue mellom hvert bånd. Det er ikke å anbefale for nybegynnere
 9. Hvordan gitarkroppen passer deg.
 10. Og ikke glem at tykkelsen på strengene har sitt å si. Tynnere strenger er generelt lettere å spille på, ned til et visst nivå, og i alle fall før du har bygd opp den muskulatur og teknikk som skal til.

Hvis du ikke hører til de ytterst få med absolutt gehør, så få med deg et gitarstemmer på kjøpet.

Ikke regn med å finn den perfekte gitaren første gang. Og det kan også lønne seg å spare til en virkelig god gitar, framfor å ende opp med et lager av halv-gode gitarer som du aldri bruker.

Her har du noen sammenligninger av gitarer. Mer om det finner du masse av på youtube.

Metall - ESP LTD JH-600

Telecaster (tele) er en tredje type som brukes mest i country men også mye i blues og jazz. Å spille på oppleves en telecaster som like lettspilt som en strat. Her er en demo av strat og tele:

Greg Koch på Telecaster:

Den canadiske jazzgitaristen Ed Bickert er kjent for sin bruk av telecaster i sin mer tradisjonelle «strait jazz».

Her er en annen demo av jazz med tele:

Du finner flere sammenligninger på YouTube.

Plankegitarer er også enkle å «sette opp» slik at de blir ekstra lettspilte. Først kan du bruke ekstra tynne strenger - for jo tynnere strengenee er jo lettere er gitaren å spille på. Dernest kan du justere ned strengehøyden - for jo lavere strengehøyde jo lettere er gitaren å spille på.

Plankegitarer er også lett å intonere. Det er viktig å ha en godt intonert gitar. Barn med gode ører vil fort gå lei av en gitar som ikke lyder surt oppover halsen. Hvis du er litt teknisk selv eller kjenner noen som er litt tekniske kan du få gjort dette selv. Men hvis ikke, lønner det seg å få gitarforretningen til å få satt den opp, slik at den blir mest mulig lett å spille på og godt intonert.

Plankegitarer kan brukes til nær sagt all musikk. Siden de er elektriske, og knapt fra seg noen lyd i seg selv, så er forsterker noe du da ikke kan komme utenom. Men du får gode gitarer med massevis av effekter som det er morsomt å leke seg med, til en overkommelig pris.

Hvor lett-spilt gitaren er bør nybegynnere - og særlig for barn og yngre - sterkt vurdere. For sammenlignet med andre instrumenter, som et piano, er gitar faktisk et temmelig fysisk krevende instrument å spille. Selv for det er en utfordring selv for garvede gitarister, den kraften som kreves for å holde ned en streng, og nøyaktigheten som må oppøves for å spiller (viderekomne) akkorder rent. På et piano derimot er det ingen utfordring å holde nede en tangentene, og det kreves ingen fingerferdighet for å få rene toner.

En tungspilte gitar kan derfor fort komme til å drepe musikkgleden hos et barn. Ja selv for voksne nybegynnere kan utfordringen blir så stor at de gir opp.

Et annet poeng er at hvis den kraft som trengs blir for stor, kan det fort komme til å gå bekostning av den nøyaktighet og den avslappede fingerferdighet som også må oppøves. Det er lettere å øve inn treffsikker nøyaktighet og avslappede fingerbevegelser når du ikke trenger å anstrenge deg og du ikke må bruke store krefter.

Gitarer med nylonstrenger, eller «klassisk gitar» har en vakker og rundere klang enn gitarer med stålstrenger. Det har ikke bare med strengene å gjøre, men lavere spenning i nylonstrenger, tillater en mindre kraftig konstruksjon.

Hvis du vil begynne med klassisk gitar, så er det vanskelig å komme utenom gitar med nylonstrenger.

Klassiske gitarer brukes også mye i visesang hvor de egner seg godt, pop, og også jazz og smooth jazz.

For spansk og flamenco, latinamerikansk og basiliansk (samba, bossa nova), er nylongstrenger et must.

Nelson Faria - Samba do Avião (Tom Jobim)

I sjangre som pop, blues, country, rock, jazz, metall, og mer blues enn klassisk basert visesanng, er stålstrenger det gitarister vanligvis foretrekker.

Men vær klart over at klassiske gitarer har høyere strengehøyde og ofte en bredere gripebrett, slik at det er vanskeligere å mestre for barn og unge.

Prisen er også høyerer. En lettspilt og godt intonert klassisk gitar med god klang, ligger betydelig opp i prisklasse i forhold til en plankegitar.

Oppsett er også vanskeligere på en klassiske gitarer. De er bygd slik at det å kunne justere strengehøyde og intonasjon etterpå er et håndtverk. Er du litt teknisk kan du dog file ned stol og sadel selv. Men det er begrenset hva du kan gjøre uten hjelp av en gitarmaker. Så vurder heller å gå opp litt i pris med en gang. Gode klassiske gitarer holder seg også i pris, så i disse inflasjonstider kan det til og med være en måte å sikre verdien av sparepengene dine. ;-)

Jim Hall på sin Sadowsky-gitar

 • kjope_gitar.txt
 • Sist endret: 5 år siden
 • av admin