kjope_gitar

Forskjeller

Her vises forskjeller mellom den valgte versjonen og den nåværende versjonen av dokumentet.

Lenk til denne sammenligningen

Begge sider forrige revisjon Forrige revisjon
Neste revisjon
Forrige revisjon
kjope_gitar [d.m.Y H:i] adminkjope_gitar [d.m.Y H:i] (nåværende versjon) admin
Linje 4: Linje 4:
 **Hva slags gitar som passer for deg** er noe du finner ut etterhvert. Det kan ta år og dag før du finner <<din>> gitar. Her gjelder det å prøve ut.  **Hva slags gitar som passer for deg** er noe du finner ut etterhvert. Det kan ta år og dag før du finner <<din>> gitar. Her gjelder det å prøve ut. 
  
-Men i første omgang kan det være greit å satse på **lettspilte** standard **plankegitarer**. Kjøpe noe billig og brukbart først og dernest prøv ut gitarer etterhvert som du erfarer deg fram til og blir sikker på hva som passer for deg og hvilken lyd du er ute etter! +Men i første omgang kan det være greit å satse på **lettspilte** standard **plankegitarer**. Kjøpe noe billig og brukbart først og dernest prøv ut gitarer etterhvert som du erfarer deg fram til og blir sikker på hva som passer for deg og hvilken lyd du er ute etter!
  
-Fender Stratocaster (strat) er noe av det bedre som begynnergitarDu får dem billige og svært god kvalitet for prisenDu finner dem også i rimeligere varianter (Squier og andre merker produsert i Asia) som fordi de er masseproduseres i så store antall og fordi det er så testet og utprøvde konstruksjoner er det mulig å produsere høy kvalitet til en rimelig penge. Plankegitarer av typen Les Paul er tyngre og ofte dyrere, kanskje ikke fullt så lett å spille , og har en litt annen klang. Men hva du trives best med må du test ut. Ta deg noen turer i en god gitarbutikk, og ta deg tid til å teste ut litt av hvert+Et ikke uvanlig problem med gitarer er støyDet kan være alt fra båndstøy, til egen-svingning eller skrurring eller rakling visse frekvenserSå når du har funnet deg en lettspilt gitar som du liker lyden av, så sjekk om det er noen av tone oppover gitarhalsen som gir støy. Og hvis det ikke finnes noen enkelt løsning på det - som at det skyldes båndstøy eller deler som ikke er skrudd ordentlig til - så bør du forsikre deg om at butikken kan fikser det eller har en annen gitar av samme merke uten de problemene, før du gjør noe kjøp 
  
-Det viktigste for en nybegynner er at den er lett å spille på, gjerne med ekstra tynne strenger, og at den er godt satt opp. Få gjerne butikken til å sette den opp slik at den blir ekstra lett å spille på, og at den er godt intonertHvis du ikke hører til de ytterst få med absolutt gehørså få med deg et [[stemming_av_gitar|gitarstemmer]] på kjøpet +Fender Stratocaster (strat) er noe av det bedre som begynnergitar. Du får dem billige og i svært god kvalitet for prisen. Du finner dem også i rimeligere varianter (Squier og andre merker produsert i Asia) som fordi de er masseproduseres i så store antall og fordi det er så testet og utprøvde konstruksjoner er det mulig å produsere høy kvalitet til en rimelig penge. Plankegitarer av typen Les Paul er tyngre og ofte dyrere, kanskje ikke fullt så lett å spille på, og har en litt annen klangOg det finnes en drøss andre merker. Så hva du vil trives best med må du rett og slett test ut. Ta deg noen turer i en god gitarbutikkog ta deg tid til å prøve litt av hvert
  
-Men ikke regn med å finn den perfekte gitaren første gang. Og det kan også lønne seg å spare til en virkelig god gitar, framfor å sittende med et helt lager av halv-gode gitarer som du aldri bruker+Det er viktig for nybegynner å være klar over at det er stor forskjell på hvor lettspilte gitarer er. Og for nybegynnere er det viktig å finne en gitar det er superlett å spille på. Gjerne en velkonstruert gitar med ekstra tynne strenger, som er godt [[gitaroppsett:start|satt opp]]. Få gjerne butikken til å sette den opp slik at den blir ekstra lett å spille på, og at den er godt [[gitaroppsett:intonasjon|intonert]]
  
-Her har du noen sammenligning av billige og gode gitarer. Du finner mer av det stoffet på youtube.+Når du skal vurdere hvor lettspilt en gitar er, er det mange forhold som det vil ta deg tid å finne ut av og få oversikt over, som   
 +  - Hvor godt er gitaren [[gitaroppsett:start|satt opp]]. Det er vel anvendte penger å få gitaren satt opp og justert. Dyrere gitarer er gjerne perfekt satt opp for hånd fra fabrikk.  
 +  - Dette forholdet kan også være bestemt av hvor solid og nøyaktig gitaren bygd og konstruert fra fabrikk, og hvor avansert tekniske løsninger fabrikken har lagt seg på. 
 +  - Halsen, hvor glatt er den? Hvor lett det er å bevege venstre hånde opp og ned gitarhalsen? Er det noe som stikker ut? 
 +  - Hvor godt den passer til dine hender og fingre når det gjelder selve halsens tykkelse, vidde (nut width), halsprofil, gripebrettets radius, skalalengde og strengavstand. 
 +  - Hvordan gripebrettet buer (gripebrettets radius) eller om det er helt plant og rett, og hva som passer best for deg, der. 
 +  - Hvor rett er gitarhalsen og hvor jevnt slipt båndene er, hvis du sikter nedover halsen fra [[gitaroppsett:stol|stolen]] og langs halsen nedover til gitarhodet, der strengene er festet på kassa. 
 +  - Strenghøyden (kalles [[gitaroppsett:action|action]], og med det menes avstanden fra strengene til båndene). 
 +  - Båndhøyden. Høyere bånd (jumbofrets) kan være lettere, men ulempen er det fort kan lyde surt hvis du trykker strengene for hardt ned), med høye bånd. En annen fordel med høye bånd er at det (avhengig av formen på dine fingre) kan være lettere å ta [[barre|barregrep]]. Enkelte ekstreme "shreddere" har ikke bare høye bånd, men har også "scallopert" / slipt ned treet i gripebrettet til en bue mellom hvert bånd. Det er ikke å anbefale for nybegynnere 
 +  - Hvordan gitarkroppen passer deg. 
 +  - Og ikke glem at tykkelsen på strengene har sitt å si. Tynnere strenger er generelt lettere å spille på, ned til et visst nivå, og i alle fall før du har bygd opp den muskulatur og teknikk som skal til.  
 + 
 + 
 +Hvis du ikke hører til de ytterst få med absolutt gehør, så få med deg et [[stemming_av_gitar|gitarstemmer]] på kjøpet.   
 + 
 +Ikke regn med å finn den perfekte gitaren første gang. Og det kan også lønne seg å spare til en virkelig god gitar, framfor å ende opp med et lager av halv-gode gitarer som du aldri bruker. 
 + 
 +Her har du noen sammenligninger av gitarer. Mer om det finner du masse av på youtube.
  
 <html><iframe width="560" height="410" src="http://www.youtube.com/embed/ibonH3lA66U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></html> <html><iframe width="560" height="410" src="http://www.youtube.com/embed/ibonH3lA66U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></html>
  • kjope_gitar.1466316933.txt.gz
  • Sist endret: 8 år siden
  • av admin